





IBICUS LIVE INTERACTIVE VIRTUAL WORKSHOPS

admin@ibicus.org.uk

WORKSHOP AGENDA

SUBJECT	Librarians	Category	1
Programmes	DP	Dates	21-23 Sept 2020
Leader	Alan Jacques		

Overview

Librarians new to the Diploma Programme (DP) at established IB World Schools, or those from interested or candidate schools preparing for authorization. Topics covered include:

- understanding of the IB mission and philosophy through the DP programme model
- ways in which librarians can have an impact on teaching and learning in the DP
- specific requirements for the DP, such as supporting the Extended Essay
- using the MyIB website to access IB publications and network with other IB educators

This workshop aims to be both theoretical and practical, we will discuss latest research and exchange tools for use in the classroom – content is adjusted depending on participants' needs.

Pre-workshop information and preparation

It will be helpful for participants to have the following materials:

- Your log-in for My IB (ask your DP coordinator if you don't have one)
- Zoom app downloaded on your computer (not the web version)
- Access to Google drive
- Information about your school to share with other participants
- Some examples of your best practices to share with other participants

DAY 1

<time< th=""><th>Description</th></time<>	Description	
08.30 - 09.00	WORKSHOP SET-UP	
	Welcome, navigation, app usage, general housekeeping	
Session ONE (1hr) 09.00 - 10.00	Intro to your workshop leader Sharing – what's a library to you?	
	Philosophy & history of IB Perspective taking – what do you know/think about the IB Mission?	
	IB Policies – what guidance do they offer to librarians? MyIB Website – Intro, Communities, resources, IB Answers	
10.00 – 10.15	Break, stretch, coffee refill	
Session TWO (1hr) 10:15 - 11:15	Learner Profile Modelling the LP in the Library Reviewing your professional practice via an LP lens Collaboration with teachers – how to get your foot in the door? Where to start – the low hanging fruitATL & EE	
11.15 – 12.00	Lunchtime	
Session THREE (1.5hrs) 12.00 - 13.30	ATL – your gateway into the classroom Approaches to Teaching Approaches to Learning MyIB – DP ATL website	
13.30	End of day H/W – record a video response on Flipgrid - approx 1.5hrs	

DAY 2

Time	Description
08.30 – 9.00	Early arrivals, chat, coffee time
Session FOUR (1.5hrs) 09.00 - 10.00	Academic Integrity – big stick or big carrot? Important IB docs Top reasons for plagiarism Rethinking plagiarism – a systems approach
10.00 – 10.15	Break, stretch, coffee refill
Session FIVE (1hr) 10:15 - 11:45	Extended Essay – 4000 opportunities to help What is it? Your role - Dos & don'ts Running EE workshops MyIB resources
11.45 – 12.30	Lunchtime
Session SIX (1hr) 12.30 - 13.30	How to write an EE Question Mock Lesson – How to write a Question Participants write their own sample EE questions Peer assessment & correction A quick note on Reflective Writing – RPPF
13.30	End of day H/W – read IB Academic Integrity Policy (2019) to prep for tomorrow's quiz - 1.5hrs

Time	Description	
08.30 - 09.00	Early arrivals, chat, coffee time	
Session SEVEN (1.5hrs) 09.00 - 10.30	Reading & Literacy – are they the same thing? Where's the common ground? How to start a Reading Program Setting goals, writing a rationale, finding allies, Examples Evidence and reporting	
10.30 – 10.45	Break, stretch, coffee refill	
Session EIGHT (1hr) 10:45 - 11:45	Your Questions - sharing answers Suggestions: Covid readiness, Collection development, Weeding, Policy & Procedure, Censorship, Physical environment, ATL unit planning, Digital resources	
11.45 – 12.30	Lunchtime	
Session NINE (1hr) 12.30 – 13.30	Your Questions - sharing answers Suggestions: Covid readiness, Collection development, Weeding, Policy & Procedure, Censorship, Physical environment, ATL unit planning, Digital resources	
13.00 – 13.30	End of days	